Je hebt jezelf een ambitieus doel gesteld. Een lange mountainbike marathon, een ultra race of zelfs een 24-uurs wedstrijd? Super maar dan zul je wel aan de bak moeten. Met ons 180 dagen programma werken we samen in een half jaar naar jouw ultieme doel toe.

Waarom is dit iets voor jou?
Naast een trainingsschema dat is afgestemd op jouw persoonlijke agenda, zullen we regelmatig samen gaan fietsen. Daarbij fungeer ik als klankbord voor al je vragen en kijken we samen naar de beste set-up. We kijken naar je voeding en nemen je fietstechniek onder handen. Dit alles om het beste in je naar boven te halen en straks te vlammen vanaf de start. Ik geef je de kans om optimaal te profiteren van de ervaring die ik de afgelopen jaren tijdens 24-uurs mtb wedstrijden heb opgedaan.

6 maanden te gaan
We gaan beginnen!
Nog 6 maanden te gaan

Je doel is bekend en je hebt je ingeschreven voor deze lange mountainbikemarathon, ultrarace of zelfs 24-uurs wedstrijd. Er is geen weg meer terug en met nog 180 dagen te gaan is het van belang dat we samen gaan werken aan je trainingsconsistentie. 

We zullen in deze maand samen in grote lijnen je trainingsschema op gaan stellen op basis van je doel maar zeker ook van jouw wensen en beschikbaarheid. Naast trainingen op de fiets zullen we samen kijken naar oefeningen om je core-stability te verbeteren.

5 maanden te gaan
Reflectie, voeding & techniek
Nog 5 maanden te gaan

De eerste maand van het volgen van je trainingsschema zit er op. Mooi moment om samen te reflecteren en te kijken of het werkt voor jou. Zijn de trainingen haalbaar en hoe voel je je?

Tijdens de duurtrainingen gaan we alvast kijken naar je voeding. Welke producten vind je prettig, lekker en vallen goed en hoeveel kan je maag aan?

Naast de opbouw van de trainingsomvang gaan we 1 of 2 keer samen op pad en gaan we je techniek bijspijkeren zodat je straks de bochten aansnijdt als een pro.

4 maanden te gaan
We zijn lekker op weg
Nog 4 maanden te gaan

Inmiddels ben je 2 maanden aan het trainen. Je zult merken dat je misschien wat begint af te vallen en dat je spiermassa gaat opbouwen. Je kunt je trainingen goed aan en hebt het goed ingepast in je werkweek en/of gezinsleven.

De trainingsomvang en intensiteit zal toenemen. Naast ruimte voor duurtrainingen zullen we samen ook kijken naar intensievere trainingen waarin krachtblokken zijn opgenomen.

Nog 3 maanden te gaan
We zijn op de helft
3 maanden te gaan

Je hebt een goede modus gevonden in je trainingen, tijd om ook een keer een weekje rust in te bouwen, nog wat extra aan je techniek te werken en te kijken hoe we de volgende 3 maanden kunnen opschalen.

Dit is ook een mooi moment om naar je materiaal te kijken. Op welke fiets ga je rijden en welke configuratie wil je toepassen. Rij je jouw doel (gedeeltelijk) in het donker? Dan is het goed om te kijken hoe je dat gaat doen met verlichting en gaan we natuurlijk ook een keer 's nachts het bos in om te zien hoe dat werkt.

2 maanden te gaan
Opbouwen duurtrainingen
Nog 2 maanden te gaan

Met nog twee maanden te gaan moet de set-up waarmee je gaat rijden wel zo'n beetje bekend zijn en kunnen we ook gaan kijken naar je uitrusting tijdens de rit. Ga je met bidons rijden of een Camelbak? Heb je een bril nodig voor de nacht? Welke reserve spullen heb je nodig?

Qua training zullen we hier de duurtrainingen verder uit gaan bouwen. Eén keer per maand zullen we een rit van 6 tot 8 uur gaan inplannen maar we zullen ook zwaardere intervallen gaan rijden.

Nog 1 maand te gaan
Het doel is in zicht
1 maand te gaan

Met nog één maand te gaan moeten we in grote lijnen de vorm al wel te pakken hebben. Het materiaal is op orde en we zullen samen nog één of twee sessies inplannen om de boel nog eens door te spreken, te kijken of we deze maand nog iets moeten bijsturen en om nog wat te werken aan de techniek.

Daarnaast kijken we ook nog een keer naar je materiaal? Is je bandenkeuze nog steeds de juiste of moet er nog iets aangepast worden?

3 weken te gaan
De laatste loodjes
Nog 3 weken te gaan

We zitten qua trainingsomvang nu op het hoogtepunt, mooi moment ook om hier nog wat rust te pakken. 

Nog 2 weken te gaan
Aftellen maar
2 weken te gaan

Met nog twee weken te gaan, geven we nog een flinke klap op de training en zal met name gefocust worden op intervaltraining. Tijdens een trainingssessie kunnen we samen nog een keer kijken naar het materiaal en kunnen we (eventueel) een deel van het parcours verkennen.

Samen lopen we nog eens door het materiaal zodat je met een gerust gevoel die laatste weken in gaat.

Nog 1 week te gaan
Relax!
1 week te gaan

De laatste week is aangebroken. Deze week zal er qua trainingsomvang een behoorlijke stap terug worden gedaan. Waarschijnlijk staat er een intervaltraining en een korte hersteltraining op de planning maar daar blijft het dan ook bij.

Deze dagen gebruiken we om je fiets in tip-top conditie te krijgen en check je ook de rest van je materiaal. Lampen opladen, fietscomputer checken, batterijen van de sensoren op je fiets controleren en eventueel vervangen.

Ik vind het persoonlijk fijn om deze dagen ook al te gebruiken om te zorgen dat alles klaar ligt. Setjes fietskleding compleet en alles wat je verder nodig hebt grijpklaar in bakken. Dat geeft rust.

Nog 3 dagen te gaan
Rusten, hydrateren & koolhydraten stapelen
3 dagen te gaan

De laatste 3 dagen doen we niks meer of tenminste niks inspannends. Als je het prettig vind kun je nog rustig een uurtje fietsen of wandelen maar verder probeer je gewoon je rust te pakken. Regelmatig met de benen op de bank en bijtijds naar bed.

Deze dagen gebruik je ook om wat koolhydraten te stapelen zodat je glycogeen voorraden op race day optimaal gevuld zijn.

De avond voor de race vul je alvast je bidons en/of Camelbak zodat je daar morgen ook niet meer aan hoeft te denken.

Dag van de race
Bring it on!
Race day!

Je bent er klaar voor! Vandaag is het zover, de dag van de race. Je staat op met wat gezonde wedstrijdspanning. Als het goed is hoef je vandaag niet zo veel meer te doen. Je fiets is klaar, je kleding ligt klaar en datzelfde geldt voor je helm en schoenen. 

Probeer ongeveer 3 uur voor de race nog een gezonde maaltijd te nuttigen met voldoende koolhydraten maar niet te veel vezels. Je zorgt verder dat je goed gehydrateerd aan de start staat. 

Het laatste uur voor de race gebruik je voor je warming-up en om je naar de start te begeven.

Het startschot! Enjoy!

Lijkt het je wat om het 180 dagen traject te volgen? Neem dan zeker even contact op met mij, Martijn Verhaeg, zodat we nader kunnen kennismaken.

MTB Masters
Contactpersoon: Martijn Verhaeg
Ophoviuslaan 100
5212 AR ‘s-Hertogenbosch

Telefoon: 06 – 55 71 68 06
Stuur een bericht via WhatsApp
E: info@mtbmasters.nl

instagram.com/mtbmasters
facebook.com/mtbmasters
twitter.com/mtbmastersnl

MTB Masters is een onderdeel van Cookin’ BV